Inchecken

Het is vrijdagochtend. Over vijf minuten komt mijn trein en ik sta onrustig te wachten naast de incheckpaal. De wijzers van de stationsklok gaan langzaam vooruit. Om mij heen groeit de groep met wachtende mensen. 65-plussers beginnen te discussiëren over de inchecktijd. Anderen hebben hun OV-chipkaart in de aanslag en kijken ongeduldig op hun horloge.

“Ja, daar staan we dan met z’n allen!” Een oudere man kijkt met pretoogjes om zich heen. Hij ziet de lol er wel van in. Een grijns verschijnt op mijn gezicht. Hij heeft gelijk ook: staan we hier met een groep gierige Nederlanders smachtend te wachten tot de klok negen uur slaat. Puur zodat we met korting kunnen reizen.  Stelletje gekken…en ik ben er één van.

Hij heeft gelijk ook: staan we hier met een groep gierige Nederlanders smachtend te wachten tot de klok negen uur slaat.

Ondertussen zie ik mijn trein verschijnen en de zenuwen spelen op. Ik zal mijn korting toch niet mislopen door twee minuten?! De trein komt piepend tot stilstand en een man met een geel reflecterend vest rent ons tegemoet. Met een zwierig gebaar gooit hij zijn OV-chipkaart voor de paal en ik hoor een bliep. Terwijl hij wegspurt, roept hij ons na: “Je kan al vijf voor negen inchecken hoor!”

De gierige Nederlanders kijken elkaar verbaasd aan. Hebben we nu vijf minuten voor niks staan wachten? Het is inmiddels 8:59 uur en ik waag het erop. De paal bliept vrolijk zodra mijn OV-chipkaart contact maakt. Het scherm laat zien dat de korting actief is.

“Het klopt, we kunnen inchecken!” Lachend bevestig ik de opmerking van de man met het geel reflecterende vest. Zonder twijfel volgen de 65-plussers mijn voorbeeld. De ene bliep na de ander komt voorbij. Tevreden stap ik in de trein. Deze gierige Nederlander heeft weer wat geleerd: je kunt vijf minuten van tevoren inchecken én toch reizen met korting. Wat een opluchting!


Dal Voordeel abonnement

Op mijn OV-chipkaart staan het Dal Voordeel abonnement. Hier betaal ik €50,- euro per jaar voor. Met het Dal Voordeel abonnement reis je met 40% korting en je kunt vijf minuten van tevoren inchecken. De korting is geldig in de volgende gevallen:

  • Als je reist buiten de spits. Je checkt in van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 uur en 16:00 uur. Daarnaast kun je inchecken tussen 18:30 en 06:30 uur. Als je voor de spits incheckt, maar tijdens de spits uitcheckt reis je gewoon met korting.
    Let op! Wanneer je om 16 uur incheckt en tijdens de spits wisselt van vervoerder, dan reis je zonder korting.
  • Als je in het weekend reist. Het weekend geldt van vrijdagavond 18:30 uur tot maandagochtend 06:30 uur. Je kunt de hele dag inchecken.
  • Als je op feestdagen reist. Ook op feestdagen kun je de hele dag inchecken.

Meer informatie over het Dal Voordeel abonnement? Kijk dan op de website van NS.

 

Lach, deel en verwonder!
avatar
  Blijf up-to-date  
Abonneren op